MR. JOE

Br. 1

(2017. - Big Joe Studios / Mrkli Mrak )

Tekst: Vjeran Juhas

Crtež: Vibor Juhas

Cilj ovoga projekta je lik Velog Jože, djelo Vladimira Nazora, a i ostale hrvatske legende i mitove popularizirati, revitalizirati i približiti mladim naraštajima. Koristeći strip kao moderan i popularan medij smatramo da bi se povećao interes mladih naraštaja za te donekle zapostavljene elemente hrvatske baštine. Ujedno odabirom lika Velog Jože kao glavnog junaka, s njegovom snagom, karizmom i ideologijom dobijamo ekvivalent modernih superheroja za čije je postojanje zaslužan strip, koji su dodatno popularizirani filmskim medijem i za koje interes opće populacije nikada nije bio veći. Dodatni poticaj za interes ove varijacije legendarnog diva bilo bi smještanje radnje u moderno okruženje i situacije koje bi bile potencirane elementima naučne fantastike, fikcije i dozom humora.

 

Osim u djelu Veli Jože inspiracija bi se potražila i u drugim hrvatskim pričama i legendama te bi na taj način djelo pridobilo na autentičnosti, a ujedno i na autohtonosti.

 

Ovim prikazom Velog Jože kao modernog stripovskog superjunaka namjera nam je potaknuti sve one koji nisu upoznati s tim likom da se putem ostalih medija koji su na raspolaganju (knjige, internet, dokumentarni filmovi...) podrobnije informiraju o istom te da na taj način sačuvamo sjećanje na jednu veliku hrvatsku legendu.

2020.

Vibor Juhas - FAcebook
Instagram - Vibor Juhas